beruházási koncepció

A projekt beruházási koncepciója az Avas tető teljes rehabilitációját, a kilátó építészeti rekonstrukcióját és belsőépítészeti megújulását valamint új fejlesztéseket foglal magában. A komplex beruházás elemei együtt olyan új minőségű egységet és értéket alkotnak majd, melyet külön-külön nem tudnának elérni.

A beruházás leglátványosabb eleme lesz magának a kilátó épületének a teljes felújítása, az emblematikus épülethez méltó korszerű fénytechnikával, és a teraszszintre vezető lift kialakításával. A beruházás során a városlakók, a kilátó korábbi dizájnjának rekonstrukciója helyett, egy nagyvonalú átalakulásnak lehetnek tanúi. Az átalakulás a legigényesebb modernség jegyében történik majd. A kilátónak olyan építészeti értékei vannak, amelyeket csak új ruhába kell öltöztetni ahhoz, hogy elkápráztassa a vele évtizedek óta együtt élő városi közönséget.


Az éttermi szint minden apró részletében átlényegül. A kilátó belsejének megújulását az egységes elegancia, az európai finom ízlés, a lágy színek harmóniája és magas technológia igény egyszerre jellemezik. A körpanorámában fürdő szalonétterem a beruházás koronájaként ékeskedik majd a belváros felett.

A terasz szinten a város panorámájában gyönyörködő látogatók egy koktélterasz és kávézó szolgáltatásait is élvezhetik majd, télen-nyáron!
A kilátó alatti tér is teljesen átalakul, hogy ne csak a magasan lévő szinteken élvezhessék a látogatók a különleges esztétikai élményt. Az épület földszintjén és a jelenlegi parkoló helyén szökőkúttal díszített fogadó tér és a kirándulókat vendégül látó büfék csalogatják majd a nagyközönséget.


Új beruházásként egy ligetes parkba rendezett „A világ kilátói” épületszobor kiállítás garantálja majd a fantasztikus térélményt az Avas tetőre látogatóknak.
A ’20 évekből újjáéledő régi polgári villa impozáns fogadó épülete lesz a nagy létszámú rendezvények lebonyolítására tervezett konferencia teremnek.
A múltszázadból ránk maradt amfiteátrum restaurálásával olyan színpadot varázsolunk a park ölébe, amely különleges helyszíne lesz a színházi történetek díszletének.


A parkot és a kilátót a régen dédelgetett terv nyomán egy belvárosi libegővel tudják majd megközelíteni az érdeklődők.


Mindez olyan tündöklő státuszt biztosít majd a város ékköveként csillogó kilátónak, melyet születése óta vindikál magának ez a különleges épület.

finanszírozási koncepció

A finanszírozási koncepció azon az egyszerű pénzügyi terven alapszik, hogy több száz olyan gazdasági szereplő, akik érzékenyek a tradicionális értékekre és identitásuk szorosan kapcsolódik Miskolchoz, olyan kisösszegű befektetéssel vegyen részt a beruházásban, amely egyáltalán nem megterhelő az egyes szereplőknek, de jelentős a beruházás összértékét tekintve. A befektetők olyan lokálpatrióta reálgazdasági szereplők, akik készek rendkívül sokat tenni a városért, a látványos és élvezhető környezetért és ezzel közvetlenül a mindennapi életminőségért.

A gazdasági koncepció fő szempontja a biztonság és a kiszámítható üzemelés. Ezért a résztvevők egyrészt gazdasági társaság formájában szerveződnek finanszírozó közösséggé a kilátó építészeti rekonstrukciójára és funkcióbeli újjászervezésére.

Másrészt az alapítók az Avasi kilátó ragyogó új fényének fenntarthatóságát egy gazdaságilag megalapozott, életképes működési koncepcióval és egy szokatlan hosszú távú fogyasztói modellel garantálják.

A gazdasági társaság alaptőkéje a beruházás finanszírozásának önrészét képezi majd a fejlesztési koncepcióban. A további beruházási finanszírozást támogatási pályázatok igénybevételével tervezi a projektvezetés.

müködési modell

A fejlesztési projekt életre hívóinak alapvető értékcélja az, hogy egy arra alkalmas funkcióval, elegáns szalon étteremként eleven működést teremtsenek a kilátóban. Olyan funkciót találtak az épületnek, amelyre páratlan fizikai adottságaiból adódóan kimondottan alkalmas, osztályon felüli szolgáltatásaival és különleges esztétikai színvonalával pedig a közösség ragyogó ékkövévé lényegül át a belváros szívében. Fontos kiindulópontja a projektnek, hogy az alapítók nem egy étteremnek kerestek helyet, hanem a kilátónak kerestek élettel megtölthető funkciót.

A résztvevő befektetők várhatóan tulajdonosi attitűddel viszonyulnak az általuk pompázatossá varázsolt szalon étteremhez és életvitelszerűen vesznek részt a kilátó életében, amivel megvalósul az a cél, hogy biztosítva legyen egy élénk és mozgalmas pezsgés az épületben. Az izgalmas nyüzsgés egyszerre vonzza majd a széles városi közönséget, hiszen mindenki részesülni akar abból az élményből és életérzésből, amilyen színvonalat és vonzerőt a kilátó és az élénk társasági élet sugároz magából.
Mindezzel az alapítók azt szeretnék elérni, hogy ne csak az építészetet jellemezze a kimagasló színvonal a belváros fölé magasodó, tradicionálisan modernista stílusú kilátóban, hanem a gasztronómiát, a társadalmi-társasági életet és az esztétikai élményt is.

üzemelési körülmények

Vendégeket az épület komplexum 3 + 1 szintjén fogadnak majd a házigazdák. (szalonétterem, koktél terasz, büfésor + konferencia épület)

A szalonétteremben a kulináris élvezetek mellett igényes szellemi életet és lenyűgöző esztétikai környezetet találnak a vendégek. A koktél teraszon kellemes napsütésben fogyaszthatnak könnyű ételeket a látogatók.
Míg a vásártéri büfékben hasonlóan magas gasztronómiai igénnyel elkészített, de egyszerűbb fogások várják a kirándulókat.
A konferencia épület alapvetően üzleti jellegű funkcióval működik majd a projekten belül.

A 3 + 1 emeleti szint azonosan magas szolgáltatási színvonalon, de négyféle különböző környezetben, differenciált árszínvonalon érhető el a vendégeknek.

A projekt keretében létrejövő minden egységet saját hatáskörben kíván üzemeltetni a gazdasági társaság (tehát nem alvállalkozókon keresztül). Ennek az az oka, hogy egyes egységek profitábilisak, míg más részei a projektnek kevésbé jövedelmezőek, de elbírják az olyan működési egységek ráfordítás igényét, amelyek a vonzerő összetétel miatt fontosak, de fenntarthatóságuk önmagukban üzleti alapon nem biztosítható (park, színház, libegő). Az egy gazdasági konglomerátumban üzemelő részek nyereségtermelő képessége így kiegészítik egymást, stabil és fenntartható működést biztosítva ezzel a profitérdekelt gazdasági társaságnak.

vonzerö összetétel

A lenyűgözővé varázsolt Avasi kilátó és az újjá szerveződő Avas tető tradíciójából, hírnevéből valamint központi elhelyezkedéséből adódóan természetes alternatívája lesz a méltán híres, szintén nagy múltú és gyönyörű miskolci kirándulóhelyeknek, Lillafürednek és Tapolcának.


• Az Avasi kilátó fontos értéke a belváros közelsége, ami a városlakóknak gyorsan elérhető kikapcsolódást biztosít.
• A belvárosból induló libegő már az utazást is élménnyé varázsolja majd az Avas tetőre kirándulóknak.

• A nagypolgári társaság állandó jelenléte és a fényűző életérzés olyan vonzereje lesz a kilátónak, amelynek a nagyközönség nehezen fog tudni ellenállni.

• A különleges látványosságot jelentő „Világ kilátói” épületszobor park nagyban járul hozzá az Avas tető attraktív szórakozást ígérő kínálatához
• Az ütemezett fesztiválok és a napi rendszerességű színpadi produkciók (du. 4 és 7 órakor) kiszámítható szórakozást nyújtanak az arra sétálóknak.
  „Csak ugorjunk fel egy félórára a kilátóhoz. Ott mindig történik valami!”

• A kilátó éttermi konyhájának és a büfék ételeinek minőségét egyaránt a kilátó séfje garantálja.

• Évente más és más ország kultúráját ismerhetik meg a vendégek a kilátó egyébként is működő keretei között (speciális ételek az étlapon és a büfékben, előadások
   a szabadtéri színpadon, az adott ország leghíresebb épületei az épületszobor parkban, az adott országra jellemző zenei előadások a szalon színpadán).

ütemezés