A  jelenkor  kezdete 1963.

A miskolciaknak csak néhány évet kellett várniuk a szinte azonnal tervbe vett építkezésre.

A vasbetonból különleges technológiával készült 72 m magas TV torony Hófer Miklós fiatal építész fantáziája. 1963. augusztus 20. napon adták át.

A tervező egyszerű épületet vizionált, de ezzel sokkal nehezebb dolga volt, mint egy bonyolult szerkezettel: kevesebb eszközzel kellett elérnie, hogy az épület megfeleljen a különféle igényeknek, ugyanakkor látványos is legyen.

A tornyok az építészettörténet során mindig is egyszerre voltak jelképek és funkcionális létesítmények, egyúttal koruk technikai fejlettségének megtestesítői. Ezek a tényezők egyesülnek az Avasi kilátóban is: műszaki létesítmény (TV torony), rekreációs helyszín (étterem és kiránduló hely) és technikai bravúr egyben (a 8m sugarú körkonzol káprázatával).

Az összetett funkciót a tervező olyan egyedi, de egyszerű formákkal tudta kiszolgálni, amelyek egy pár vonalból készült rajzon is azonnal felismerhetővé teszik. Ezt a tulajdonságot csak az igazán különleges épületek bírják.

Ezekből a részletekből olyan mementó magasodik a belváros fölé az Avas hegyen, amely mindannyiunk közös emléke a múltból és egyben a közös miskolci jövőnk szimbóluma is.